2015. január 25., vasárnap

A szökés/The Getaway (1972)

A szökés/The Getaway (1972)


Műfaj: Akcióthriller

Rendezte: Sam Peckinpah

Főszereplők: 
Doc McCoy - Steve McQueen
Carol - Ali McGraw

A sztori: Doc McCoy fásultan tölti napjait a börtönben, aztán hirtelen úgy érzi, elege van. Felesége, Carol meglátogatja Jack Beynon-t, aki elintézi a szabadlábra helyezést. Apró bökkenő: Docnak mindezért cserébe ki kell rabolnia egy bankot, a pénzt pedig leszállítania a megbízónak. A rablás után - amely eléggé balul üt ki - Doc és Carol a menekülést választja, de Beynon emberei végig a nyomukban vannak…
   
Háttér: Peter Bogdanovich, Cybill Shepherd, Jack Palance - belőlük állt volna a stáb, amely végül Sam Peckinpah keze alatt lett teljes. A forgatókönyvön nem kevés ideig az a Jim Thompson dolgozott, kinek regénye a film alapjául szolgált. Őt végül McQueen kigolyózta (így jöhetett Walter Hill), mivel volt „némi” összetűzésük a befejezést illetően.


Legemlékezetesebb jelenet: Bár a film a műfajhoz méltó módon bővelkedik akcióban, ám számos romantikus és költői jelenetet is tartalmaz. Ezek közül briliáns McQueen első sétája szabadon: a börtönben töltött idő után első útja egy parkba vezet, ahol nem csinál mást, csak figyeli az embereket, a családokat, a fürdőzőket. A vágásnak köszönhetően ezután már csak azt látjuk, ami minden bizonnyal megtörtént hőseinkkel a parkban (lévén csuromvizesek).


Legemlékezetesebb szereplő: McQueen a „Bullitt” után egy újabb ideális hőst keltett életre, ezúttal a törvény túloldaláról. Doc McCoy megállíthatatlan, feleségével az oldalán csak előre halad, sem rendőr, sem bűnöző nem állhat útjába. Nem beszél sokat, az árulást nem tűri és tudja, hogy ha életben akar maradni, neki kell elsőként lőnie.


Összkép: „A szökés” abból az időből való, amikor még nem sűrűn keverték össze az akciót a vígjátékkal, a „poénos beszólásokkal”, sokkal inkább a kőkemény, sivár realizmus volt a jellemző (lásd McQueen valódira sikeredett pofonjait McGraw ellen). A mindent átható „coolness” helyett Peckinpah-tól hús-vér karaktereket kapunk szenvedéssel, érzelmességgel és keménységgel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése