2019. január 13., vasárnap

A Jedi visszatér/ Return of the Jedi (1983)


A Jedi visszatér/ Return of the Jedi (1983)


Műfaj: Sci-fi

Rendezte: Richard Marquand, forgatókönyv: Lawrence Kasdan, George Lucas

Főszereplők: 
Luke Skywalker - Mark Hamill
Han Solo - Harrison Ford
Leia Organa - Carrie Fisher
Obi-Wan Kenobi - Alec Guiness
Lando Calrissian - Billy Dee Williams

A sztori: Luke Skywalker, Lando Calrissian és Leia hercegnő úticélja a Tatooine bolygó, hiszen itt tartja fogságban Han Solót a gonosz gengszter, Jabba. Eközben a Birodalom császára Darth Vaderrel az oldalán azon munkálkodik, hogy Skywalkert átállítsa a Sötét Oldalra - ez a lázadók végét, és a Gonosz győzelmét jelentené…

Háttér: A forgatás „Endor bolygón történő” része titokban, „The Blue Harvest” feliratú pólókban virító stábbal zajlott. Harrison Ford kissé belefáradt szerepébe, ezért mindent elkövetett, hogy karakterét, Solót a forgatókönyv kiiktassa (Lucas nem igazán hallgatott rá). Ahogyan Kershner személye felől a Shunkawakan visszatér (The Return of a Man Called Horse, 1976), úgy a brit Richard Marquand képességeiről a „Tű a szénakazalban” győzte meg Lucast, hogy a kiszemeltjének a rendezői székben a helye (a forgatás alatt aztán Marquand-ot nagyon rövid pórázon tartotta). A rendező aztán 4 évvel később, mindössze 50 évesen hunyt el.


Legemlékezetesebb jelenet: A trilógia leglátványosabb űrcsatája zajlik a film utolsó félórájában. Lando Calrissian vezeti a lázadók támadását a Millennium Falconnal, de a Császár csapdát állít nekik - a nyaktörő űrbéli mutatványok aztán a második, félkész Halálcsillag szűk járataiban folytatódnak.


Legemlékezetesebb szereplő: A trilógia első számú főhőse, Luke Skywalker erre a részre válik a legérettebb karakterré. Míg a többi pozitív szereplő többnyire csak reagál a körülötte zajló eseményekre, addig Skywalker alakítja azokat (lásd barátai kiszabadítását Jabba fogságából, illetve lehetetlennek tűnő tervét Darth Vader jó oldalra való visszatérítéséről). Mark Hamill utolsó jelentősebb szerepe volt ez, később már nem sokszor láthattuk a filmvásznon.


Összkép: A trilógia legtöbbet kritizált darabja valójában olyan jó, mint az első rész, és majdnem olyan jó, mint a második. Rendezés, vágás, zene, effektusok mind-mind nagyszerűek, és szinte másodpercenként kerülnek az újabb és újabb ötletek a szemünk elé. Az ezredforduló környékén Lucas számos (katasztrofális) változtatást eszközölt a trilógián, de talán inkább azon kellett volna fáradoznia, hogy ezek a sci-fi klasszikusok a legmodernebb kép- és hanghordozókon, változatlan formában kerüljenek a rajongók szeme elé - úgy, ahogyan azokat megszoktuk, és megszerettük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése