2019. október 15., kedd

A Marvin Gardens királya/ The King of Marvin Gardens (1972)


A Marvin Gardens királya/ The King of Marvin Gardens (1972)


Műfaj: dráma

Rendezte: Bob Rafelson, forgatókönyv: Bob Rafelson, Jakob Brackman

Főszereplők:
David Staebler - Jack Nicholson
Jason Staebler - Bruce Dern
Sally - Ellen Burstyn
Jessica - Julia Anne Robinson
  
A sztori: David Staebler, egy éjszakai rádióműsor vezetője váratlanul telefonhívást kap rég nem látott bátyjától, aki meghívja magához egy turistaparadicsomba, melyben jelentős részesedései vannak. A báty célja egy magányos kis sziget, amelyen új életet kezdhetne, és szórhatná a pénzt. Útitársa lenne mindebben két nő, és ha úgy akarja, David is…

Háttér: „The Philosopher King” - ez lett volna a film eredeti címe, és a főszerepet Al Pacino játszotta volna, de ő időközben elígérkezett A keresztapához. Bár tervben volt egy „optimistább hangvételű” szál is a történetben, végül elvetették (ez lett volna David és Jessica egymásra találása). A Jessicát játszó Julia Anne Robinson nem sokkal később, 1975-ben tragikus körülmények között, egy lakástűzben életét vesztette.


Legemlékezetesebb jelenet: Felejthetetlen, ahogy Sally, mindenáron elfeledni akarván előző életét, egy tengerparti máglyára hordja személyes holmiját. Ezzel végezvén hosszú haját kezdi levagdosni egy ollóval. Ekkor még nem sejti, hogy a szakítás a múlttal nem lesz olyan könnyű, mint a tüzet táplálni a homokban…


Legemlékezetesebb szereplő: Jack Nicholson számos kitűnő hetvenes évekbéli alakítása közül is az egyik legjobb a visszafogott, kimért rádiós műsorvezető alakja, akit egyre jobban magával ragad bátyja lelkesedése egy gazdagabb élet felé. David azonban az is, aki - felfigyelvén a körülöttük lebzselő kétes alakokra - talán valahol sejti, hogy mindez nem fog olyan könnyen menni, mint amennyire azt bátyja elképzeli.


Összkép: Keserű, sivár, hiú reményekkel teli - ez „A Marvin Gardens királya”. Manapság ez az alapanyag nem biztos, hogy megfilmesítésre kerülne, vagy ha mégis, inkább egy bájos road movie felé vinnék el a történetet. Rafelson drámája azonban - Kovács László mesteri képeivel együtt - úgy tökéletes, ahogy van. Nicholson nyitó, hosszú percekig tartó monológja pedig klasszis teljesítmény.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése