2016. július 14., csütörtök

Csillagok háborúja/Star Wars (1977)

Csillagok háborúja/Star Wars (1977)


Műfaj: Sci-fi

Rendezte: George Lucas, forgatókönyv: George Lucas

Főszereplők: 
Luke Skywalker - Mark Hamill
Han Solo - Harrison Ford
Leia Organa - Carrie Fisher
Obi-Wan Kenobi - Alec Guiness
Tarkin - Peter Cushing

A sztori: A gonosz Birodalom egyre-másra hajtja uralma alá a bolygórendszereket, egyedül egy kis csoport lázadó próbál ellenállni, élén Leia hercegnővel. A hercegnőnek sikerül ellopnia a Birodalom főhadiszállásának, a Halálcsillagnak a tervrajzait, de mielőtt eljuttathatná azokat társaihoz, fogságba esik. Segítséget egy Obi-Wan Kenobi nevű idős jedi-mestertől, valamint az ifjú Luke Skywalkertől és egy teherhajó pilótájától, Han Solótól kaphat…

Háttér: Lucas éveken át érlelte magában ezt a mára már legendássá vált sci-fi kalandfilmet. Egyedül a Fox látott benne fantáziát, hogy aztán a Star Wars-saga első (negyedik, ahogy a főcímben olvashatjuk) epizódja forradalmasítsa a speciális effektusokat, és úgy egyáltalán az egész, ekkoriban amúgy is frissítésre szoruló műfajt. Lucas kezdetben csak egy filmben gondolkodott, az első vázlat megírása kilenc hónapig tartott. A főszerepet játszók többségét a „Carrie” című Brian De Palma-mozi szereposztására is behívták, így lett például Leia hercegnő alakítója majdnem Sissy Spacek, vagy Luke-é William Katt.


Legemlékezetesebb jelenet: A záró űrcsata az időzítés és az izgalom keresztezésének diadala, és érdemes megjegyezni, hogy egészen másképp nézett volna ki. Lucas akkori felesége, Marcia azonban olyan változtatásokat javasolt, amelyek tökéletessé tették a jelenetsort - ilyen volt például Han Solo visszatérésének hatásosabbá tétele.


Legemlékezetesebb szereplő: Darth Vader már a legelső jelenetében lehengerlő látvány, pedig ekkor még nem csinál semmit, csak megjelenik. A maszkot és a páncélt David Prowse viselte, a hangot James Earl Jones adta - így jött létre minden idők egyik leghíresebb negatív karaktere.Összkép: A Star Wars első része egy korlátlan mennyiségben megnézhető és megnézendő sci-fi, amely nélkül a műfaj lehet, hogy már lélegeztetőgépre kapcsolódott volna. Holott ha belegondolunk, hogy készítői arra számítottak, hogy nem lesz nagy durranás a mozikban…Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése