2014. október 12., vasárnap

A törvényenkívüli Josey Wales/The Outlaw Josey Wales (1976)

A törvényenkívüli Josey Wales/The Outlaw Josey Wales (1976)


Műfaj: Western

Rendezte: Clint Eastwood, forgatókönyv: Philip Kaufman

Főszereplők: 
Josey Wales - Clint Eastwood
Lone Watie - Chief Dan George
Laura Lee - Sondra Locke
Fletcher - John Vernon
                                                        
A sztori: Az amerikai polgárháború a farmer Josey Wales portáját sem kíméli: egy csapat katona megtámadja a házat, és az egész családot meggyilkolja. Wales bosszút esküszik, majd a másik oldal katonája lesz. A hadsereg leszerelése után folytatja egyszemélyes háborúját, és kisvártatva már második családját, egy öreg indiánt, a fogságból kiszabadított Laura Lee-t és annak nagymamáját kell megvédenie…

Háttér: Clint Eastwood sokadik westernhőse magának a színész-rendezőnek is nagy kedvence, talán azért is, hiszen itt ő maga állt a kamera túloldalán is. Az eredeti rendező Philip Kaufman lett volna, ám őt körön kívülre helyezték, állítólag Sondra Locke miatt, aki ekkor már Eastwood szíve hölgye volt (bár sohasem házasodtak össze). Eastwood aztán nem hagyományos eszközöket is bevetett a forgatáson, ilyen volt például a monológ, amelyet Chief Dan George az ő biztatására rögtönzött, mivel életkora miatt memóriája már nem volt a régi a megtanulandó szöveghez.


Legemlékezetesebb jelenet: Amikor egy fosztogató banda megtámadja a karavánt, amellyel Laura Lee is utazik, a rablók egy kocsi mélyén találnak rá a fiatal nőre. Felejthetetlen és kíméletlen vágás következik az erőszakra kiéhezett férfiak, és a halálra rémült, kiszolgáltatott áldozatuk arca, és szeme között - a pillanatokon belül kitörni készülő, vadállati erőszakot talán nem lehet ennél jobban ábrázolni, mint ebben a néhány másodpercben.

  
Legemlékezetesebb szereplő: Josey Wales, a bosszúra éhes ex-farmer Clint Eastwood alakításában sok mindenben emlékeztet a színész korábbi, hallgatag pisztolyhős figuráira, de a karakter mégis egyedülálló. Wales soha nem venne fegyvert a kezébe, és nem gyilkolna, ha nem kényszerítenék rá családja kiirtásával. De az igazság vele van - még úgy is, hogy a háborús küzdő felek elvileg „negatív” oldalára állítja a forgatókönyv -, és erőfeszítéseit a sors kisvártatva egy második lehetséges családdal honorálja.



Összkép: A hetvenes évek formabontó westernjei (McCabe és Mrs. Miller, Soldier Blue…) sorába illeszkedő darab a Josey Wales, bár a felsoroltakhoz képest inkább hagyományos szerkezetű. Provokatív (az északiak a „rosszfiúk”) és erőszakos, de nem mellőzi a romantikus és vicces pillanatokat sem. Elmondható, hogy Eastwood sok-sok kultuszt teremtő figurája közül Wales az egyik legsokoldalúbb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése