2014. október 26., vasárnap

Alien - A nyolcadik utas: a Halál/Alien (1979)

Alien - A nyolcadik utas: a Halál/Alien (1979)


Műfaj: Sci-fi, horror

Rendezte: Ridley Scott, forgatókönyv: Dan O’Bannon

Főszereplők: 
Ripley - Sigourney Weaver
Dallas - Tom Skerritt
Lambert - Veronica Cartwright
Parker - Yaphet Kotto
Brett - Harry Dean Stanton
Ash - Ian Holm
Kane - John Hurt
Az idegen - Bolaji Badejo

A sztori: A Nostromo űrhajó központi számítógépe idő előtt felébreszti a hét főből álló személyzetet a hibernációból, mivel egy segélykérő üzenetet fogott egy idegen bolygóról. Az öt férfi, két nő összetételű személyzet az üzenetet követve egy régóta halott idegen lény űrhajóját találja meg, valamint több tucat tojást. Az egyikből egy groteszk, rovarszerű valami az őt vizsgáló űrhajós arcára tapad, és ezzel elkezdődik a lidércnyomás. A megmaradt hat főnek rövid idő múlva már egy kifejlett, savas vérű szörnyeteggel kell megküzdenie a Nostromo sötét folyosóin…

Háttér: Ron Shusett fejéből pattant ki a nagy ötlet az idegen lényről, Dan O’Bannon pedig megrendezte volna a filmet, de aztán szembejött a Brandywine Productions és kézbe vette a dolgokat. Az angol Ridley Scott és stábja a forgatást megelőzően hét hónapig válogatott a különböző idegen formulák, vázlatok között, eredménytelenül. És aztán ráakadtak H. R. Giger rajzaira, plusz egy hét láb magas afrikai férfire; így született meg minden idők egyik legfélelmetesebb űrbéli szörnyetege.


Legemlékezetesebb jelenet: A pillanat, amikor Kane melléből kirobban a szörny, a frászt hozta a mozinézőkre, de a jelenetben részt vevő többi színészre is, akik a felvétel napján nem lettek mindenbe beavatva, így valódi rémület látszódik rajtuk. Volt mitől megijedni, egy „idegen” születése ugyanis a rángatózó holttesttel, a vérrel és az ebből kiemelkedő lénnyel tényleg elborzasztó látvány.


Legemlékezetesebb szereplő: Ellen Ripley Sigourney Weaver alakításában az első női akcióhősök tartozott. A karakter - természetesen - eredetileg férfi lett volna. Weavernek szinte semmilyen filmes tapasztalata nem volt, és kezdeti zavara miatt néha Scottnak kellett figyelmeztetnie, hogy ne nézzen a kamerába. A pletyka szerint sokáig habozott, mielőtt elfogadta volna a szerepet, végül az utolsó teszt előtt döntött. Az igenhez nagyban hozzájárult az is, hogy megmutatták neki a tervrajzokat filmbéli ellenfeléről.



Összkép: Scott követendő példának a „2001”-et, és a „Star Wars”-t tekintette, és műve nyugodtan besorolható e két klasszikus mellé, mint a legsötétebb hangulatú film a három közül. Igazi mestermű, az effektusok és a klausztrofóbikus hangulat mellett a karakterek is telitalálatnak bizonyulnak. Scott, és operatőre, Derek Vanlint lenyűgözően bánik - főleg az utolsó negyedórában - a fénnyel és a sötétséggel (az idegent egészen az utolsó percekig nem látjuk tisztán), és maximális hatásfokkal teremt feszültséget. Stílusteremtő darab.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése