2014. október 12., vasárnap

Nővérek/Sisters (1973)

Nővérek/Sisters (1973)



Műfaj: Horror, thriller

Rendezte: Brian De Palma, forgatókönyv: Brian De Palma, Louisa Rose

Főszereplők: 
Danielle/Dominique - Margot Kidder
Grace - Jennifer Salt
Larch - Charles Durning
Emil - William Finley
                                                            
A sztori: Egy jelentéktelen, de annál népszerűbb televíziós műsor felvételén Danielle találkozik egy szimpatikus fiatalemberrel, aki felmegy a lakására is. A nő férje folyamatosan figyeli őket, de a legrosszabb még hátravan: másnap reggel Danielle ikertestvére (?), Dominique halálra szurkálja az újdonsült lovagot egy konyhakéssel. A gyilkosság szemtanúja, az újságírónő Grace rendőrségi konfliktusai miatt úgy dönt, hogy saját maga kezd nyomozni. A nyomok egy isten háta mögötti klinikára vezetnek, és egy régi történethez, amely egy kanadai sziámi ikerpárról szólt…

Háttér: De Palma kezébe került egy újságcikk egy szovjet sziámi ikerpárról. A cikkből az lett világos a rendező számára, hogy az ikrek egyike boldog, a másikuk zavart - innen jött az alapötlet. Maga a film nyolc hét alatt készült el különösebb bonyodalmak nélkül, bár a holttest keresésének jelenete nem sikerült, így azt De Palmának eredeti formájában ejtenie kellett.


Legemlékezetesebb jelenet: Bár a leghíresebb talán a gyilkossági jelenet, amely az osztott képmezős technikával bravúrosan megoldott, a legfigyelemreméltóbb azonban az a szürreális betét, amivel De Palma végleg leveszi a lábáról a gondolkodni vágyó nézőjét. Egy műtét előtt különös alakok furcsa pozitúrákban egy hentesbárdot adnak körbe, feltűnik még Grace magánnyomozója, de maga Grace is, mint az egyik iker (!). Mindez fekete-fehérben. Ijesztő a javából.


Legemlékezetesebb szereplő: Grace a talpraesett újságírónő az első remek női (fő) karakter De Palma hetvenes évekbéli horrorfilmjeiben. Grace hasonlít a rendező többi hősnőjére (Nancy Allen - Gyilkossághoz öltözve, Amy Irving - Carrie) abban a tekintetben, hogy a befejezés után sem adatik meg számára a megnyugvás. A felügyelőnek csak három dolgot ismételget: minden csak egy nevetséges félreértés volt, nincs holttest, nincs gyilkosság… Igen zavarba ejtő mondatok egy főszereplőtől, aki egy nyomozás végére ért. Maga a színésznő, Jennifer Salt sem volt sokáig tisztában a szövege jelentésével.



Összkép: Egy bravúros, nézőjét hamar elcsábító, majd végül teljesen összezavaró Psycho-átirat eredeti rendezői húzásokkal, rémálmokkal megspékelve. Hogy teljes képet kapjunk a filmről, többszöri újranézés javasolt.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése