2014. szeptember 28., vasárnap

Bunyósok/Fat City (1972)

Bunyósok/Fat City (1972)


Műfaj: Dráma, sportdráma/bokszdráma

Rendezte: John Huston, forgatókönyv: Leonard Gardner

Főszereplők: 
Tully - Stacy Keach
Ernie - Jeff Bridges
Oma - Susan Tyrrell
A sztori: A kiöregedőfélben lévő, de leginkább csak kiégett és lecsúszott bokszoló elhatározza, hogy megpróbálkozik a visszatéréssel. Az edzőteremben találkozik egy ígéretes fiatallal, Ernie-vel, akit beajánl ex-edzőjének is. A visszatérést jelentő mérkőzésig útitársai még az alkoholista Oma, az állandó pénztelenség és az ital…

Háttér: A „Fat City” színfalak mögötti pályafutása leginkább a „Ki lett volna…” jegyében telt. A női szerepre a „Sisters” főszereplői, (Margot Kidder és Jennifer Salt) is jelöltek voltak, míg a főszerepre nem más, mint Marlon Brando, aki azonban újra és újra időt kért. Beau Bridges túl öregnek érezte magát Ernie-nek, ezért lett öccse, Jeff a kiválasztott. Keach eközben sokáig versenyben volt az Oscar-díjért is; már azért a jelenetért, amikor ténylegesen padlót fogott egy ökölcsapástól (benne van a filmben is!), megérdemelte volna.


Legemlékezetesebb jelenet: Természetesen… NEM a nagy mérkőzés. Huston bokszdrámája realisztikusabb már nem is lehetne, így Tully győztes visszatérése a ringbe csak egy csepp a tengerben. A legutolsó jelenet tükrözi talán a legjobban a kilátástalanságot, az igazi hátterét a sportnak, és azt, hogy csodák nincsenek: az idősebb, és a korábban reményteljesnek számító öklöző csak ül a bárban a pultnál, de mondanivalója már csak elvétve akad a másik számára.


Legemlékezetesebb szereplő: Tully - Stacy Keach emlékezetes alakításában - a hagymaföldön robotol pár dollárért („20 cent egy zsák”), gondoskodik frissen szerzett barátnőjéről, az állandóan mindennel elégedetlen Omáról, célokat tűz ki maga elé; minden adott tehát ahhoz, hogy a figura megtestesítse a tökéletes amerikai kisember-hőst, aki a semmiből érkezve híres és gazdag lesz. A végeredmény azonban kiábrándító, és nem is lehet más: ez itt a való élet.



Összkép: Ami mondjuk a western műfajának a „McCabe és Mrs. Miller”, az a sportdrámának a „Fat City”. Hétköznapi kisembereket látunk, akik egyik napról a másikra élnek. Huston leszámol minden sportfilm-klisével: a Jeff Bridges által játszott ifjú reménységet egyszer sem látjuk győzni a ringben, Tully ellenfele a nagy meccsen egy két lábon járó roncs, maga a mérkőzés pedig dicsőséget nem, csak egy százdollárost hoz. A „Fat City” egyike a korszakban készült legjobb karakterdrámáknak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése