2014. szeptember 23., kedd

Az utolsó szolgálat/The Last Detail (1973)

Az utolsó szolgálat/The Last Detail (1973)


Műfaj: Vígjáték, dráma

Rendezte: Hal Ashby, forgatókönyv: Robert Towne

Főszereplők: 
Buddusky - Jack Nicholson
Meadows - Randy Quaid
Mulhall - Otis Young

A sztori: Két tengerészgyalogos, Buddusky és Mulhall azt a parancsot kapja, hogy kísérje a börtönbe a fiatal Meadows-t, aki nyolc évet kapott negyven dollár ellopásáért. Mivel a börtön felé több napos az utazás, a kísérők úgy döntenek, hogy megállnak Washingtonban és New Yorkban. A cél, hogy kissé megszépítsék a kölyök hosszú ideig utolsó „szabadon” töltött napjait. Ivászat, prostituáltak vannak műsoron, de egyre közelít a perc, amikor Meadows-t át kell hogy adják a hosszú börtönéveknek…

Háttér: Nicholson nagyon jó véleménnyel volt Darryl Ponicsan regényéről, ezért forgatókönyvíró-barátját, Robert Towne-t gyorsan meggyőzte a projektről. Egy másik barátja, Rupert Crosse játszotta volna Mulhall tengerészgyalogost, de betegség miatt kénytelen volt visszalépni, helyette végül Otis Young lett a kiválasztott.


Legemlékezetesebb jelenet: Buddusky erőszakba torkolló dühkitörése, amikor a trió már közel jár úticéljához, a portsmouthi börtönhöz - Nicholson pillanatnyi metamorfózisa megdöbbentő és lenyűgöző egyszerre.


Legemlékezetesebb szereplő: Jack Nicholson mint Buddusky végig uralja a filmet, szórja az aranyköpéseket. Úgy szállít „one man-show”-t a nézőnek, hogy eközben a Young-Quaid páros is felnő hozzá.



Összkép: Egy a sorban Nicholson briliáns hetvenes évekbeli remeklései közül - Ashby hatásosan keveri a vígjátékot a drámával, majd egy, a korszakra oly jellemző sivár befejezéssel teszi fel a koronát művére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése