2014. szeptember 23., kedd

Carrie/Carrie (1976)

Carrie/Carrie (1976)


Műfaj: Horror

Rendezte: Brian De Palma, forgatókönyv: Lawrence D. Cohen

Főszereplők: 
Carrie - Sissy Spacek
Margaret White - Piper Laurie
Sue - Amy Irving

A sztori: A tizenhét éves Carrie White az iskola lúzerjének számít, a többiek kiközösítik, kicsúfolják. A megaláztatás egy tornaóra után éri el a csúcspontját, amikor a menstruáló Carrie-t még a szokásosnál is durvábban szégyenítik meg az osztálytársak. Bár a tornatanárnál, valamint Sue-nál megértésre talál, és a szalagavatón egy rövid ideig boldognak érezheti magát - Sue közbenjárására a népszerű Tommy kíséri a bálba - rosszakarói nem nyugszanak, és egy utolsó gonosz tréfát űznek vele. Amit azonban senki sem sejt: Carrie természetfeletti erővel rendelkezik, és ezt az erőt használva most véres bosszút áll…

Háttér: De Palma összehozta Stephen Kinget Hitchcockkal - az iskola a „Bates” nevet viseli, Bernard Herrmann híres zenéje néha másodpercekre megszólal és még folytathatnám a sort. A stábban fellelhető John Travolta (élete második szerepében), és Nancy Allen (aki négy év múlva De Palma „Dressed to Kill”-jében főszerepet játszott) is; Sissy Spacek helyett eredetileg Carrie Fisher lett volna Carrie, de az ugyanekkor szereposztott „Csillagok háborúja” stábjával egyetértésben végül cserére került sor. Spacek és Laurie Oscar-jelölést kapott (Faye Dunaway nyert a „Hálózat”-ért).


Legemlékezetesebb jelenet: Ugyan ki tudná elfeledni a Carrie nyakába lezúduló vért, majd az utána következő bosszúorgiát?


Legemlékezetesebb szereplő: Piper Laurie Carrie bigott vallásos, tébolyult anyjának szerepében sokaknak fog még sokáig álmatlan éjszakákat okozni.



Összkép: King regényeiből talán a legnépszerűbb filmfeldolgozás a „Ragyogás” mellett (és időrendben az első). Remek stáb, igazán ijesztő jelenetek (különösen a befejezés „keze”) és De Palma aprólékos, óramű pontosságával üzemelő rendezése mind-mind teljes sikert arat. Az új feldolgozások (volt belőlük bőven) a nyomába sem érhetnek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése