2014. szeptember 28., vasárnap

Rosemary gyermeke/Rosemary’s Baby (1968)

Rosemary gyermeke/Rosemary’s Baby (1968)


Műfaj: Horror

Rendezte: Roman Polanski, forgatókönyv: Roman Polanski

Főszereplők: 
Rosemary - Mia Farrow
Guy - John Cassavetes
Minnie Castevet - Ruth Gordon
Roman Castevet - Sidney Blackmer
                                                                             
A sztori: Egy ifjú pár, Rosemary és Guy Woodhouse új otthont keres, és rá is talál egy óriási lakosztályra egy ősrégi házban, amelynek a boszorkányos legendák világában elég rossz híre van. Ebből azonban semmi sem látszik, a lakás gyönyörű, a szomszédok kedvesek. Az idős házaspár, Casteveték nemsokára bejáratosak lesznek a fiatalokhoz, akik közül Guy a kezdeti idegenkedés után gyorsan érdeklődni kezd az öregek iránt, és egyre többször választja őket társaságául. Guy számára innentől minden kedvezően alakul, munkájában sikereket arat, és váratlanul gyereket is szeretne. Rosemary egy kis idő, és egy borzalmas, valóságosnak tűnő rémálom után gyanút fog, majd egy ismerőse megmagyarázhatatlan halála után nyomozni kezd…

Háttér: A film Polanski könyvhűségéről és bravúros megoldásairól is híressé vált. Alig észrevehető vágással közelíti meg a főcím alatt a történet helyszínét, a házat, ahol még John Lennon is lakott. Mia Farrow-t (aki Tuesday Weld, Jane Fonda és Julie Christie elől kapta meg a címszerepet) tényleg átküldte a forgalmas úton („egy terhes nőt úgysem ütnek el”), az autózuhatag közepében, majd a telefonban Tony Curtis hangjával lepte meg. A rendezőnek a „Downhill Racer” helyett lett ez az első amerikai munkája, és fontos még egy állandó tévhitet is eloszlatni: Alfred Hitchcock-ot nem kérték fel a rendezésre.


Legemlékezetesebb jelenet: Az egész műfaj egyik legijesztőbb jelenete veszi kezdetét, ahogy Rosemary egy kést vesz magához, és - miután a túloldalról, a szomszéd Casteveték lakásából gyereksírást hall - megtalálja az utat, és néhány pillanat múlva minden és mindenki lelepleződik előtte. Nem sejti azonban, hogy a legszörnyűbb még hátravan…

  
Legemlékezetesebb szereplő: A címszereplő, aki az egyik legnagyszerűbb és legcsodálnivalóbb hősnő a horror történetében. Intelligens (néhány árulkodó jelből és egy kölcsönkapott könyvből majdnem hibátlanul összerakja az eseményeket), talpraesett (nem hagyja magát mérgezni) és bátor (nincs segítsége, de egyedül is szembeszáll egy egész szektával). Mia Farrow ideális a szerepben, félúton készített új frizuráját - és amúgy az egész filmet - pedig számtalanszor kopírozták le jóval gyengébb produkciókban.

  

Összkép: Klasszikus és utolérhetetlen. A filmnek nincs gyenge pontja, Polanski hatásosan adagolja a feszültséget a nem túl gyors tempó közepette (a szürreális álomjelenetektől mindenkit ki fog verni a víz), színészei egytől-egyig remekelnek. A fényképezés (William A. Fraker) és a zene (Krzysztof Komeda) szintén elsőrangú. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése