2014. szeptember 24., szerda

A cápa/Jaws (1975)

A cápa/Jaws (1975)


Műfaj: Horror

Rendezte: Steven Spielberg, forgatókönyv: Peter Benchley, Carl Gottlieb

Főszereplők: 
Brody - Roy Scheider

Quint - Robert Shaw

Hooper - Richard Dreyfuss

A sztori: Az idilli üdülőhely, Amity Island partjainál egy háromtonnás fehér cápa tűnik fel, és kezdi szedni az áldozatait. Brody, a helyi rendőrfőnök hiába igyekszik lezáratni a partot, a turisták elmaradása miatt aggódó városvezetőknél süket fülekre talál. Egy idő (és még több áldozat) múlva nem marad más megoldás, mint megkeresni és megölni a monstrumot. A sokat látott Quint hajóján három férfi indul el, hogy a nyílt vízen szálljon szembe a gyilkológéppel…

Háttér: Sokan kinevették, és mégis teljes, megsemmisítő győzelmet aratott Steven Spielberg, amikor filmre vitte Peter Benchley regényét a gyilkos cápáról. A regény szerteágazóbb sztorit vezetett végig, a városvezető maffiapénzeitől egészen Hooper és Ellen Brody viszonyáig. A műcápa sokáig használhatatlan volt (egyszerűen elmerült, úgy kellett kihalászni a mélyből), Shaw folyamatosan ivott, Charlton Heston pedig alaposan megorrolt Spielbergre, amiért az Scheidernek adta a főszerepet.


Legemlékezetesebb jelenet: A végső „leszámolás”, melynek során eldől, hogy a három cápavadász és a szörnyeteg közül ki (vagy mi) marad életben. Zseniálisan vágott, nem kicsit véres, rendkívül drámai jelenetsor alig valamivel a vége főcím előtt.


Legemlékezetesebb szereplő: Egyértelműen Quint kapitány, kinek már első jelenése is tekintélyt parancsol: fülsiketítő körömcsikorgással hívja fel magára a figyelmet egy zsúfolt tanácsteremben, és vág ki egy lehengerlő monológot. Egy másik monológot már a hajón mond el, egy megdöbbentő sztorit az életéből, amikor katonatársaival magára hagyatottan várta, hogy valaki kimentse a vízből, miközben a cápák egyre-másra tépték szét a kevésbé szerencséseket. Robert Shaw a monológot csak nagy sokára tudta elmondani alkoholproblémái miatt, de az ital mellett egy nagy halom adóspapír is üldözte ekkoriban (teljes gázsija erre ment végül el); mindennek a tetejébe utálta a kutatót játszó Dreyfuss-t, nem véletlen az izzó feszültség kettejük közt a filmben.



Összkép: Egy hibátlan Spielberg-film. Bravúros feszültségfokozás (John Williams cápa-taktusai felülmúlhatatlanok), emlékezetes karakterek, humor, technikai tökély - utóbbi annak ellenére, hogy aki a forgatás közelében járt, és meglátta a műcápát, valószínűleg egy vagyonba fogadott volna, hogy a produkció egy hatalmas bukás lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése