2014. szeptember 23., kedd

Maraton életre-halálra/Marathon Man (1976)

Maraton életre-halálra/Marathon Man (1976)


Műfaj: Thriller

Rendezte: John Schlesinger, forgatókönyv: William Goldman

Főszereplők: 
Babe - Dustin Hoffman
Szell - Laurence Olivier

Doc - Roy Scheider

Elsa - Marthe Keller

A sztori: Babe, az egyetemi hallgató hosszú idő után újra találkozik bátyjával, Doc-kal, aki bonyolult, egészen a legmagasabb körökig érő ügyben viszi vásárra a bőrét, melynek során kapcsolatba kerül egy Uruguayban élő nácival, Szellel. Amikor Doc Babe kezei közt meghal, Szell és társai a fiatalabb testvér után erednek. És hogy miért folyik a harc? Egy egész doboznyi gyémántért, amit a náci Auschwitzban a zsidóktól rabolt el…

Háttér: William Goldman regénye egy bonyolult thriller, melyben szinte senki sem az, aminek látszik, vagy mondja magát, és amelynek megfilmesítése sok vitát váltott ki. A regény befejezését megváltoztatták (Goldman ezt nem bocsátotta meg), de számos további - erőszakos - jelenet kimaradt a kész filmből, így a híres-hírhedt kínzási jelenet is lerövidült. Hoffman 38 évesen játszott egyetemi hallgatót (nem is akárhogyan), Olivier pedig óriási nyereség volt, tekintve, hogy majdnem lemondta szerepét betegség miatt.


Legemlékezetesebb jelenet: … ami a legfélelmetesebb, és legvitatottabb is egyben. Babe-et, miután saját lakásában elkapják Szell emberei, egy raktárépületbe hurcolják, ahol az öreg náci fogorvosi eszközeivel brutálisan megkínozza. Hogy a jelenet még zavarbaejtőbb legyen, Szell folyamatosan egy - a néző számára ekkor még tökéletesen érthetetlen - kérdést ismételget: „Biztonságos?”


Legemlékezetesebb szereplő: Laurence Olivier valami hihetetlen, mint Szell (legemlékezetesebb jelenetének megtekintése után garantáltan nem akarunk majd egy ideig fogorvoshoz menni). Az idős színész rákbetegsége miatt először visszamondta a szerepet, de miután az alkotók egészen az angol parlamentig elmentek (!), végül csak megnyerték maguknak. Olivier sokat szenvedett a forgatás alatt, rendszeresen fájdalomcsillapítókra kényszerült, de a halálos, csuklóból előugró pengével is meggyűlt a baja. A forgatás után aztán pozitív változások történtek, a színészóriás kigyógyult a rákból, a szerepért Golden Globe-ot és Oscar-jelölést kapott, és még 13 évig élte legendás életét.



Összkép: A „Maraton életre-halálra egy rendkívül izgalmas, feszült thriller, amely sokáig teljes homályban tartja, hogy miről is fog szólni valójában. Ezzel Babe, a főhős is így van, hiszen bátyja jóvoltából gyilkosságok közepébe csöppen, és csak sodródik az eseményekkel, miközben gyakran az életéért rohan. Mint a hetvenes években oly sokszor, a finálé itt sem hoz magával igazi megnyugvást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése