2014. október 12., vasárnap

Az ördögűző/The Exorcist (1973)

Az ördögűző/The Exorcist (1973)


Műfaj: Horror

Rendezte: William Friedkin, forgatókönyv: William Peter Blatty

Főszereplők: 
Mrs. MacNeil - Ellen Burstyn
Merrin - Max von Sydow
Karras - Jason Miller
Regan - Linda Blair
                                                           
A sztori: Regan MacNeil, egy teljesen átlagos, jókedvű kislány hirtelen furcsán kezd viselkedni. Egyre súlyosbodó dühkitörései vannak, és ezekről gazdag színésznő anyja tucatnyi orvosi vizsgálat elvégeztetésével sem tudja kideríteni, hogy mifélék. Regan kisvártatva már kezet is emel környezetére, súlyos tárgyakat mozdít meg, majd metamorfózison megy keresztül. Mrs. MacNeil végső kétségbeesésében egy paphoz, Karrashoz fordul segítségért, aki - oldalán az idős Merrin atyával - vállalkozik arra, hogy kiűzze az ördögöt a megszállt gyermeki testből…

Háttér: A forgatókönyvet a világhírű regény szerzője, Blatty írta meg, és tökéletes munkát végzett. Hosszú történetek szólnak a moziban a vetítést nézők rosszulléteiről Regan átváltozását és tetteit látva, és ezt talán Max von Sydow magyarázta meg a legjobban azzal, hogy a nézők számára egy ártatlan, kedves, imádnivaló tinédzser szenvedése szinte elviselhetetlen volt. A démon hangját Mercedes McCambridge adta hátborzongatóan (az ekkor 57 éves színésznő később jogi összetűzésbe került a forgalmazó Warnerrel, mivel az nem tüntette fel a nevét a stáblistán). Érdekesség, hogy az alkotók Audrey Hepburn nevét is felvetették Mrs. MacNeil szerepére.


Legemlékezetesebb jelenet: Az ördögűzés a film vége felé amilyen hosszú, annyira zseniális és ijesztő. Merrin és Karras atya küzd a démonnal, amely azonban hol maró gúnnyal és trágársággal, hol erőszakkal válaszol. Ez a számtalanszor kopírozott - sőt, parodizált - jelenet vezet aztán a drámai végkifejlethez.


Legemlékezetesebb szereplő: A műfaj egyik emblematikus figurája lett Linda Blair szépséges gyermeki arca, amiből aztán fokozatosan egy ijesztő rémpofa válik. A hatásos smink - Dick Smith -, az ágy feletti lebegés, majd az ezredfordulókor bemutatott kibővített verzió „spider walk”-jelenete már mind-mind összenőtt a démonnal, de Linda Blair-rel is.



Összkép: A horror történelmének mérföldköve, amelynél azonban nagyon sokan hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a tényről, hogy egy mennyire intelligens karakterdráma is egyben. Telitalálat e szempontból Karras figurája, akit a démon a végkifejlet felé haladva idő, beteg és otthonban fekvő édesanyjával próbál érzelmileg hátba támadni. A színészi alakítások kimagaslóak (eredetileg Al Pacino, és Marlon Brando neve is felmerült a főszerepekre), az orvosi vizsgálatok képsorai legalább annyira ijesztőek, mint a démoni dükitörések, Mike Oldfield „Tubular Bells”-dallamai kiszámíthatatlanok, Friedkin pedig, aki Stanley Kubrick, vagy John Boorman helyett rendezett, a „Francia kapcsolat” után újra bizonyította klasszisát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése