2014. november 4., kedd

Maradj éhen!/Stay Hungry (1976)

Maradj éhen!/Stay Hungry (1976)


Műfaj: Vígjáték, dráma

Rendezte: Bob Rafelson, forgatókönyv: Bob Rafelson, Charles Gaines

Főszereplők: 
Craig Blake - Jeff Bridges
Joe Santo - Arnold Schwarzenegger
Mary Tate - Sally Field 
A sztori: Craig Blake szülei egy légibalesetben életüket vesztik. Blake nagy vagyont örököl, de közben dolgozik is: egy eszközökben nem válogató ingatlancég megbízza, hogy vásárolja fel a környék egyetlen még ellenálló üzletét, egy fitneszklubot. Blake el is megy ajánlatot tenni, de eközben megismeri a klubban dolgozókat, az itt készülő osztrák emigránst, Joe Santót, és mindenekelőtt Mary Tate-et…

Háttér: A film forgatókönyvét saját, 1972-es regényéből Charles Gaines írta. Rafelson, mire a forgatás a végére ért, egy veszteséget már a magáénak tudhatott: a feleségét, akinek elege lett abból, hogy férje a stáb hölgytagjaival - köztük az ekkor éppen szelíd álarcát levetni készülő Sally Field-del - flörtöl, és beadta a válópert. Schwarzenegger ellenben jól járt: bár korábban játszott már filmekben, most mégis megkapta a legjobb elsőfilmes Golden Globe-ját.


Legemlékezetesebb jelenet: Ha nem látnánk, nem hinnénk el azt a verekedést, amit Jeff Bridges és R. G. Armstrong produkál szerte az edzőteremben. Miután Thor (Armstrong) letámadja Mary Tate-et, és meg akarja erőszakolni (korábban is állandóan kukkolta), megérkezik a segítség Blake személyében. Ezután mindkét férfi a falnak repül, letarolja a berendezést, súlyok és súlyzók repkednek szemmagasságban - csoda, hogy a két színész épségben megúszta a felvételt.


Legemlékezetesebb szereplő: Arnold Schwarzenegger igazi bombameglepetés a filmben. Joe Santo bár nyerni akar a testépítő versenyen, mégis ő mondja ki a kulcsmondatot, és egyben a film címét: maradj éhen, ne akarj mindent mindenáron. Santo a pénzdíjból csak az adósságait akarja visszafizetni, egyébként még mindig szereti Mary Tate-et, imád hegedülni öreg cimboráival és Blake-et is pillanatok alatt barátságába fogadja. Remek karakter, remek alakítás.



Összkép: Megismételhetetlenül hetvenes évek hangulatú komédia-dráma, amelyben tisztesség ütközik aljassággal, a gyengéd pillanatokat pedig néha brutális erőszak szakítja meg. Nem érdemtelenül rendelkezik a film lelkes rajongótáborral, hiszen tele van jobbnál jobb jelenetekkel, elég, ha csak az utcai rögtönzött body builder show-t, Bridges vidéki látogatását, vagy a fentebb már említett furiózus bunyót említjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése